Je wil voorkomen dat je vader, moeder, buurvrouw of buurman valt. Maar hierover praten is niet altijd makkelijk. Veel ouderen vinden het lastig om toe te geven dat ze meer risico lopen om te vallen. Gelukkig kan een val vaak worden voorkomen. Dit begint met het samen invullen van de online risicotest. De test is eenvoudig in te vullen. Binnen 3 minuten weet je hoe sterk jouw naaste staat.
Jij speelt een belangrijke rol in het opsporen van het valrisico van jouw dierbare. Je kunt hem of haar helpen door samen te bespreken wat hij of zij kan doen om het valrisico te verlagen. Deze 3 tips helpen je om het gesprek te starten.
1. Doe samen de risicotest op vallen
Soms is het lastig te bepalen wanneer iemand een valrisico heeft. Vul daarom samen de valrisicotest in. Dit is een eenvoudige vragenlijst die maximaal 3 minuten duurt. De uitslag van de test laat zien of jouw dierbare een laag, matig of hoog valrisico heeft. Ook zie je direct wat je kunt doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan.
2. Bekijk de positieve ervaringen met valpreventie
Lees samen ervaringsverhalen van andere 65-plussers. Onder andere Betty, Joke, Harvey en Hennie delen hun positieve ervaringen met valpreventie. Deze verhalen kun je gebruiken om het gesprek te openen en eventuele weerstand weg te nemen. Zo motiveer je jouw dierbare om ook aan de slag te gaan met valpreventie.
3. Bespreek eenvoudige eerste acties
Laat je inspireren door zes eenvoudige tips om vallen te voorkomen. Deze tips helpen 65-plussers om sterk te blijven staan. Zoals meer beweging, het controleren van schoenen of simpele aanpassingen doen in huis. Bekijk deze samen en spreek vervolgens af waar jullie mee aan de slag gaan. Zo maak je meteen concrete afspraken.
Vraag en antwoord
Valpreventie helpt om een val te voorkomen. Afhankelijk van het valrisico zijn er verschillende dingen die je naaste kan doen.
Bij een laag valrisico is het goed om te blijven bewegen. In de gemeente zijn er verschillende beweegactiviteiten waar je dierbare aan mee kan doen. Vraag het na bij de sportvereniging in de buurt.
Bij een matig valrisico raden we een valpreventief beweegprogramma aan.
Bij een hoog valrisico is meer onderzoek nodig. Een zorgverlener maakt samen met jouw dierbare een plan op maat. Dit plan bevat altijd een beweegprogramma om vallen te voorkomen.
Valpreventie begint bij het opsporen van valrisico. Hierin heb jij een belangrijke rol. Doe samen met jouw dierbare de online risicotest voor vallen. De uitkomst laat zien hoe hoog het valrisico van jouw dierbare is.
De volgende stap is dat jouw dierbare ook echt aan de slag gaat met valpreventie. Dit kan zijn door het bezoeken van een bijeenkomst over risico’s voor vallen of het meedoen aan een beweegprogramma. Jij helpt jouw dierbare hierbij door hem of haar te motiveren of praktische hulp te bieden, zoals het regelen van vervoer.
Een valpreventief beweegprogramma verlaagt het risico op een val. Het bestaat uit oefeningen gericht op bijvoorbeeld het verbeteren van het evenwicht en spierkracht. Er zijn verschillende programma’s, zoals Vallen Verleden Tijd, In Balans en het Otago Oefenprogramma. Sommige beweegprogramma’s zijn in een groep. In andere beweegt de oudere alleen met een zorgverlener. Samen met de zorgverlener kiest jouw naaste welk programma het beste bij hem of haar past. Dit hangt af van het valrisico en de wensen van jouw dierbare.
De duur verschilt per valpreventief beweegprogramma. Vallen Verleden Tijd duurt bijvoorbeeld 5 weken terwijl In Balans 13 weken duurt. Otago is een programma op maat voor de meest kwetsbare ouderen en duurt 12 maanden. Het is belangrijk om een valpreventief beweegprogramma helemaal af te maken. Dan is het effect op het risico om te vallen het grootst.
Het verschilt per gemeente welke valpreventieve beweegprogramma’s worden gegeven, waar en door wie. Vraag daarom na bij een fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, huisarts, buurtsportcoach of welzijnsmedewerker welk aanbod er in jouw gemeente is. Zij kunnen helpen met het aanmelden voor een valpreventief beweegprogramma.
Er kunnen kosten verbonden zijn aan een valpreventief beweegprogramma. De hoogte van de kosten hangt van het valrisico af en kan per gemeente verschillen. Vraag bij een fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, huisarts, buurtsportcoach of welzijnsmedewerker of en hoeveel jouw dierbare moet betalen.
Het is vaak mogelijk om samen met een bekende mee te doen aan een valpreventief beweegprogramma. Het is wel belangrijk dat beide personen hetzelfde valrisico hebben. Iemand met een hoog valrisico kan bijvoorbeeld niet meedoen aan een beweegprogramma voor mensen met een matig valrisico.